Udskriv Skriv til os Til forsiden
Artikler
 
Hold musen over billederne for at se diverse navne.
 
275 Jahre Trakehnen    - Mythos im Zeichen der Elchschaufel.
 
Med denne titel åbnede Deutsche Pferdemuseum i Verden/Aller d. 30 marts, en udstilling om Trakehnen.
Udstillingen kører frem til den 1. juli, og fr a den 14. juli og frem til den 21. oktober er den på Ostpreussischen Landesmuseum i Lüneburg.
 
Udstillingen viser hestenes paradis med genstande fra hovedstutteriet. Billeder, statuetter, papirer, bøger, malerier af berømte hingste og hopper, etc. Den 12. april var der igen festlighed på Pferdemuseum, idet familien Menzendorf´s enorme fotosamling fra 1900 og til idag blev overdraget til museets i forvejen store samling af billeder. Verner Menzendorf havde bl.a. fotograferet 3 uger på Trakehnen i 1938.
 
Her er lidt billeder fra udstillingen, som er et besøg værd hvis man kommer på disse kanter.
 
Pferdemuseum
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
Tempelhüter, Johnny Sørensen, G. Halling Nielsen og H.H. Isenbarht
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
2årige hingste
 
 
                                                 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Trakehnen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
W. Ernst, H.H. Isenbart og Hannelore Menzendorf.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Trakehnen 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pferdemuseum
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Stadnina Koni Liski
 
                   1års
 
Stutteriet Liski er grundlagt 15-4-1947. Det består af 2 bedrifter, det tidligere remontedepot Liesken med tilhørende vorwerk; Domarady (Dompendehl) og Zawiersze, samt det andet største privatstutteri i Østpreussen, Judyty (Juditten) som var ejet af familien Von Kuenheim med Vorwerken Gulkojmy (Gahlkeim), Park (Perhau) og Przewarszyty (Prauerschitten) i alt 2235 Ha.
  Liski
Juditten 
                                                       
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Til at begynde med var staldene fyldt med Døle, Fjordheste og Hannoveranere, men allerede 5-5-1947 blev de overført til andre bedrifter, og man gik i gang med at finde Østpreussiske -og Trakehnerheste i hele Polen. I juli 1948 kom Østpreussiske hopper fra vesttyskland som krigsskadeerstatning. I 1950 købte man 37 hopper, også fra vesttyskland, alle af original Trakehnerafstamning. I 1957 kommer 17 hopper fra Kirow stutteriet i Rusland.

De bedste Østpreussiske familier er Huryska, Dyrekcja, Elida, Depezza, Korsyka, Stella, samt Trakehnerfamilierne Tieberiussche fam. nr. 165, Fatme fam. nr. 177, Demant fam. nr. 60, Luftsprung fam. nr. 137, samt Zwion Trakehnerfamilien Lore.

Til at begynde med, brugte man hingste af gamle Østpreussiske – og Trakehnerlinier. Størst indflydelse fik Dreibund og Sandor af Tempelhüterlinien, Celsius fra Parsivallinien og Hunnenkönig og Grzesznik fra Araradlinien. Polarstern som var en af de få tidligere hovedbeskelere fra Trakehnen, som fik en avlskarriere efter krigen. Jamajka og Traum fra Luftgot – Pilgerlinien, Traum gav som mange hingste af Pilgerlinien gode springheste. Han blev bla. far til hingsten og internationale springhest Poprad, efter Kirowhoppen Poprawka e. Piligrim, samt den – for Liski – meget betydningsfulde Haakon e. Polarsternhoppen Amadine. Belizar ud af Eisener Fleiss.
 
                                                                               Aquino xx
 
  Kondeusz
Colombo
  
 
    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Poprad
Haakon 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Af de benyttede fuldblodshingste var det især Trojnat xx, Arrigle Valley xx og Parysow Dziegel xx, samt Aquino xx som med sin søn Colombo har sat varige spor i avlen, bla. som far til Wersal som er morfar til Matador som Kyra Kyrklund red, og som nu er morfar til Blue Hors Matiné. En anden Colombosøn er Kondeusz, en sortbrun hingst med megen udstråling. En anden betydningsfuld hingst var Poprad e. Traum og Poprawka e. Piligrim, som i mange år var succesfuld deltager på det polske springlandshold. Hans bedste søn var Aspirant.

Skimmelhingsten Ciecieruk e. Blyszcz xo var flere år hovedbeskeler på Liski, samt udlejet til DDR.

Hoppebestanden på Liski har svinget mellem 120 til omkring 200 avlshopper i begyndelsen af 1970, til i dag hvor der er ca. 90 hopper. Hopperne var i mange år ligesom på Trakehnen opdelt i stod efter farver. På grund af manglende statsstøtte er vorwerket Domarady med det røde stod blevet frasolgt, og hopperne flyttet til Liski, hvor det brune stod har til huse. På Przewarszyty er de sorte og skimle hopper til huse.
 
                                     Hopper på Przewarszyty        
                                       
 
I mange år har det været tradition, at føllene blev født fra oktober til først ind i det nye år, således at føllene kunne tages fra inden forår, dels fordi hopperne så kunne deltage i forårsarbejde hvilket også var en særdeles god afprøvning af villighed og temperament. Derudover kunne føllene bedre udnytte det gode forårsgræs. Liski havde i mange år en større konkurrencestald, hvor hestene blev trænet til både nationale og internationale opgaver, primært i springning. Dette er desværre blevet nedlagt, og der findes nu kun personale til pasning af hestene. Liski og familien Pacynski hører tæt sammen idet Jacek Pacynski var den første leder fra 1947 til sin død i 70érne. Han blev efterfulgt af sin ældste søn, den internationale springrytter og dyrlæge Antoni Pacynski, som derefter blev efterfulgt af sin lillebror Piotr Pacynski som er avlsleder på Liski den dag i dag.
 
                                     Piotr Pacynski          
 
.
    © ATC Data